Skip to content

programma’s

programma’s Psychosomatische Fysiotherapie

 

Behandelprogramma bij Arbeidsgerelateerde stress

Voortdurend moe, slaapproblemen, gespannen spieren, misselijk, benauwdheid of een drukkend gevoel op de borst, duizeligheid, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, piekeren, nergens zin in hebben, meer en vaker fouten maken, vermijden van verjaardagen of andere bijeenkomsten.

Herken je deze klachten bij jezelf? Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, emotioneel ingrijpende gebeurtenissen of gewoon door situaties waar je geen grip op kunt krijgen. Misschien heb je te horen gekregen dat je met je klachten moet leren leven. Dat is moeilijk zelf voor elkaar te krijgen, want zonder ingrijpen kunnen de klachten chronisch worden. Daarbij kunnen ze ook nog zorgen dat er sociale problemen of psychische klachten ontstaan. Je kunt dan terecht voor hulp en ondersteuning bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd en geregistreerd is in psychosomatische klachten.

Het eerste gesprek, de intake, is gericht op het vinden van de relatie tussen jouw fysieke klachten en jouw psychosociale situatie. Afhankelijk van jouw hulpvraag, de intake en het onderzoek wordt samen met jou het doel van de behandeling vastgesteld en, op basis van het protocol, wordt een plan van aanpak opgesteld. Daarbij gaan wij ervan uit dat jij de ervaringsdeskundige bent als het gaat om jouw eigen probleem. Daarom kunnen we alleen in nauwe samenspraak met jou een goed resultaat behalen.


Behandelprogramma Somatisatie

“Je klaagt over je lichaam, maar jouw lichaam klaagt ook over jou.”

Somatiseren is iets van alle tijden en komt ook overal ter wereld voor. Een term die vaak opduikt bij somatisatie is SOLK. SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Je klachten zijn (nog) niet (voldoende) begrijpelijk en verklaarbaar vanuit het medisch model. Lichamelijk is er niets te vinden dat de klachten veroorzaakt. Je bent geen uitzondering. 20-50% van de patiënten die bij de huisarts komt, heeft lichamelijk onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Een veel gehanteerde definitie voor somatisatie is van Lipowski. Hij omschreef somatisatie als volgt:

Somatisatie is de neiging om lichamelijke ongemakken en klachten – die niet door pathologische bevindingen kunnen worden verklaard – te ervaren en te rapporteren, ze aan een lichamelijke aandoening toe te schrijven en er medische hulp voor te zoeken.

De belangrijkste elementen van deze omschrijving zijn:

  • het ervaren van klachten en deze uiten.
  • de klachten toeschrijven aan een lichamelijke oorzaak, terwijl de (para) medici dit niet herkennen.
  • het zoeken naar medische hulp voor je klachten.

Herken je jezelf hierin?

Behandelprogramma ‘Step up’: Stepped care bij lichte depressie

Lichte depressie

Je somber of terneergeslagen voelen is iets wat iedereen herkent. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ruzie of slecht nieuws. Meestal verdwijnt dit gevoel na een paar uur of een paar dagen, maar het kan ook zo zijn dat deze stemming langer aanhoudt. Dan is het moeilijk om die stemming kwijt te raken en kan je er dieper in verzeild raken. Er kan een depressieve stemming ontstaan. De somberheid die je dan ervaart is heviger en intenser en verdwijnt niet zomaar.

Er kunnen ook allerlei andere, geestelijke en lichamelijke, klachten ontstaan als;

  • Interesseverlies;
  • Concentratieproblemen;
  • Eetproblemen;
  • Slaapproblemen;
  • Denken aan de dood;
  • Buikpijn;
  • Rugpijn;
  • Hoofdpijn;
  • Vermindering van fitheidsgevoel

Licht depressief zijn is niet abnormaal of gek, maar komt juist erg vaak voor. Volgens onderzoek van NIPO in 2007 was 3,6% van de ondervraagden depressief, 27,6% was ooit depressief geweest.

Dit behandeltraject bestaat uit 8 wekelijkse behandelingen en 2 follow-up behandelingen. De follow-up behandelingen zijn na 12 en 24 weken gepland. Bij elke behandeling staat een bepaald thema centraal.